Jesper,
Jeg sidder med en følelse af, at alt hvad jeg skriver til dig bliver opfattet som noget negativ. Betragt det som forslag og råd, som du kan bruge eller lade være, eller stille spørgsmål til. Mine egne produkter er blevet løbende forbedret på grund af den kritik (som for det meste var bare gode råd) jeg har fået. Heldigvis var der ingen alvorlige fejl, men små forbedringer er ikke at foragte. Det viser også, at folk er interesseret.
Først, som Jens skriver, ser det prof ud, og bl. a. derfor vil jeg, hvis jeg var dig, indlede med en ansvarsfraskrivelse. Hvis nogen skulle rette sig blindt efter dine tal (hvis et eller flere tal skulle være forkerte), og dermed lave en kostbar fejl, risikere du, at de vil holde dig ansvarlig.
For det andet bør du angive referencekilder med hensyn til, hvilke normer og standarder du har taget dit udgangsmaterielet fra, så man har mulighed for at checke.
Jeg er i tvivl om hvem din målgruppe er. Personligt finder jeg tabellerne lidt uoverskueligt, da du angiver betydeligt flere oplysninger end 99,99% af din brugere har behov for. Selv om din hjemmeside ser skide godt ud, pas på at du ikke får de fleste til at løbe skrigende bort med så megen information. Feinsmækkeri vil jeg overlade til de professionale programudbyder, som har mange års gevinderfaring og som henvender sig til de professionelle brugere.
Fx diametre d1 på en skrue og D på en møtrik er bestemt af din gevindplatte eller gevindstål og kan derfor, efter min mening udelades – i hvertfald med hensyn til tolerancer.
Som en ”test” forsøgt jeg med følgende gevind M30x2-5G/5g6g (som er meget specielt, men en god test)
Mål og tolerancerne for delediameter var korrekt, men nogle af de andre mål og tolerancer kunne jeg ikke få til at passe med de standarder jeg brugt som kilde. Jesper (og andre), checke om du/I mener de er alle korrekte. I første omgang er jeg ked af at sige hvilke jeg mener er forkerte, for ikke at påvirke nogen.
Des mere jeg ”leger” med din hjemmeside, des lettere bliver den, men jeg kan stadig ikke få alle dine tal til at stemme overens med dem, som står i de normer jeg har. Bl. a. har jeg på fornemmelse, at du har brugt formlen på en skarp trekant profil til at udregne tolerancerne på fx D. Igen, en kildeangivelse vil gøre det let for mig til at bekræfte eller afkræfte denne tanke. Hvem ved, det står ingen steder at standarder er uden fejl. Jeg har selv opdaget et par fejl i standarder gennem tiderne.
Et ”smukt” gevind har en radius på diametre d og D1, men flader forekommer da d ofte bliver drejet til mål (med de tolerancer som er gældende) og man dermed slider mindst på platten. Det er det samme med D1 som bores/drilles ud til det valgte mål inden gevindskæring. Nogle går helt til max. grænsen ved D1 for at reducere platte eller tappe slid så meget som muligt. Det er ikke ulovligt, men man bør tilstræbbe, såvidt muligt, at være midt i en tolerancer når muligt. Tolerancen på D1 er (tommelfinger regel) dobbelt så stor som tolerancen på d2. En tommelfinger regel på samme måde som borediameter er gevindet’s udvendig diameter (d) minus stigningen. Undtagelser er tolerancer som 4g6h (udv. gevind) og 5H6H (indv. gevind) og lignende. Forklaringen følger om lidt.
Hvis man vil investere lidt penge, foreslår jeg, at du køber DS-Håndbog 114.6 på over 700 sider. Denne håndbog er blot en af min samling. Udover mange andre gevindtyper, er det her du vil få de fleste informationer om metrisk gevind. Der er ingen nemt vej fordi, enten skal man læse de relevante standarder selv, eller arbejde sammen med en, som har gjort det. Jeg er fortsat villig til at hjælpe.
Som jeg tidligere har nævnt; Når du tager tolerancer som 4g6h (udv. gevind) og 5H6H (indv. gevind) er disse tolerancer helt specielle og bruges KUN, når der ønskes en ikke standard tolerance på diameter d eller D1 i forholdt til d2 eller D2. Disse tolerancer anvendes uhør sjælden. Jeg har nævnt dette for dig tidligere, men enten vil du ikke forstå eller kan ikke. Jeg har kun set sådan en tolerance brugt en gang i mit liv – og jeg har levet længe.
”Den første tolerence, du nævner er da fuldstændig identisk med den som M16x2 6g der frekmkommer på siden
Den anden tolerence har du "regnet" forkert
D2 deledia tolerence for M16 x 2 6H
6 tolerencen er 0,212 H-tolerencen er 0
14,701 + 0,212 er 14,913 og ikke 14,903”
Du har ret i, at jeg tastede en fejl, og det skulle være 14,913 for D2 max. delediameter men, bortset fra det, har jeg været inde på din hjemmeside igen og kan stadigvæk ikke se alle de rigtige tal. Med ”rigtige tal” mener jeg de tal som angives i de standarder jeg har. Apropos tastefejl – det staves tolerance og ikke tolerence. Du har det rigtig i din overskrift men ikke derefter. Det tog mig for resten lidt tid til at kom frem til at K og T i dine kolloner betyde Klasse og Tolerance – men måske er det bare mig som er langsom i optrækket. Ingen af os er fejlfri og derfor er ansvarsfraskrivelse vigtig. For resten, de tal jeg gave var et eksempel til ”kontrol” og mener ikke at jeg skrev at alle dine tal var forkerte. Kun at jeg ikke kunne få det hele til at passe.
Jeg kunne tænke mig at andre lige checkede nogle gevind i din hjemmeside og skrev hvad de fik. Jeg indskyder at jeg har lige læst at Frylund har checket - men blev ALLE mål og tolerancer checket og fundet rigtig?
Din bemærkninger - du er da velkommen til at sende mig en check på "flere tusind kroner"- samt ”Kom du bare med resten af de mange fejl du mener der er , jeg kan godt tåle det
og er ikke som dig interesseret i at skulle trække det ud over flere år” er noget jeg ville have fået en skideballe for tidligere, da det virker noget sarkastisk. Som alle andre er min først reaktion til kritik (som altid føles negativ) ikke positiv men, efter jeg har talt til 10 (eller lidt mere) tænker jeg mig om, og tager det fra en positiv vinkel.
Fremfor at sende dig en check på ”flere tusinde kroner” vil jeg tro, jeg kunne købe et program med meget mere information (og om mange flere gevind typer) , samt være temmelig sikker på, at informationen var korrekt. Jeg kender en (civilingeniør og har været afdelingsleder for måletekniskafd. på Teknologisk Institut i Århus for en del år siden), som har udarbejdet sådan et program og sælger eller har solgte det), men det tog ham, mig bekendt ca. et år. Når du gerne vil have den informationsmængde du har kan det undre lidt at du ikke også tager tolerancerne på flankevinkel og stigning med. Jeg vil dog stærk fraråde disse. At du vil gør det gratis er prisværdigt og det var derfor jeg var mere end villig til at hjælpe – også gratis. Et komplet program med mange flere gevind typer end bare metrisk vil jeg gætte på kunne købes for ca. Kr. 3.000 til 4.000. Nej, jeg sælger dem ikke selv, men kender flere firmaer som har dem. I Danmark vil de ikke kunne sælges i tusindtal, men der er en (stor) verden udenfor Danmark.
Længden af dette (kort?) svar viser hvorfor jeg ikke ”bare kan komme med det hele på en gang”, hvilket jeg håber du har forståelse for. Godt nok ved jeg en del om gevind, men vigtigere er, at jeg ofte ved hvem (eller hvor) jeg kan kontakte, når jeg er usikker eller simpelhen ikke ved det.
Det er ikke for at genere dig jeg ikke sender det til din privat email, men for at give andre mulighed for at følge med. Du vil gerne have så mange meninger som muligt går jeg ud fra. Det kan være jeg får mere kritik end dig
Ingen tvivl, din hjemmeside er god, men om jeg vil turde brug til igangsættelse af en masseproduktion som vedrører gevind på nuværende tidspunkt, ved jeg ikke. Når jeg føler mig tryg ved den (og den bliver på engelsk) vil jeg meget gerne brug den som en link på min hjemmeside. Det er bl. a. derfor jeg vil meget gerne hjælpe.