Så kom der lidt gang i den.
Jeg har ene mand navigeret det gamle svejsebord jeg engang for længe siden købte på en auktion ned i kælderen. Hvad er et hjem uden en gaffeltruck.
Jeg skulle bruge noget til den trekant, der lukker hullet inde ved det fjerneste hjørne, så jeg fik skåret ca 25 cm i et firkantrør, så ville den ikke mere. Spidsen var ødelagt.
Satte en ny spids på. Den døde i løbet af ingen tid.
Så fandt jeg langt om længe ud af, at min kompressor dels havde svært ved at holde trykket og dels havde svært ved at komme i gang igen.
Det sidste skyldes uden tvivl en dårlig start-kondensator (et lille skub til ventilatoren starter den), men det første?
Jeg gik på jagt efter en anden kompressor, og endte med en lille fin en fra Sanistål:
https://www.sanistaal.com/da/produkter/vvs-og-va/tag-og-facade/vaerktoej-til-tag-og-facade/kompressorer/c-203287/1058726/flair-kompressor-2510,-1-cyl.aspxSom nogen af de eneste oplyser Sanistål den effektive luftmængde. I dette tilfælde er den nominelle på 250l/min mens den effektive kun er 179 l/min. Plasmaskæreren kræver 160 l/min.
En anden god ting ved den er, at den kun har en tank på 10 l. Den er hurtigt oppe i tryk fra tom tank, og så kan det gå løs. Den har indbygget reduktionsventil, så det er let at få de ønskede 6-8 Bar - plasmaskærerens ventil sidder utilgængeligt og godt gemt på bagsiden. Den går jeg nu uden om.
Det første billede viser en prototype på en type holder, jeg skal have lavet en del af til trædrejejern. Jeg kunne jo lige så godt forsøge at lære at bruge skæreren på noget nyttigt.
Den er skåret skævt, sporene ender i hakker osv. men den er min, og jeg blev klogere på arbejdet (og målene) af at lave den. Materialet er en stump af en opskåret kældertank, som først er blevet skåret, og derefter bukket.
På billede to kan man i baggrunden se de stumper firkantrør jeg spændte på pladen, for at have noget at støtte op ad. Jeg fandt ud af, at de er for høje. Den keramiske kegle rammer små 10 mm over pladen, og den afstand gør, at det mindste vip med håndtaget giver en fejl. Håndtaget er ca 50 mm højt, så på grund af vippeeffekten giver +- 2 mm kun et udslag på +- 0.4 mm, men det er jo også godt og grundigt indenfor det synlige område. Ved at lave en skabelon af en 3 mm plade kommer jeg ned på noget i retning af 1:20 i skævheder på grund af vaklen, så må øvelse klare resten.
En anden ting jeg er nået frem til er, at pladen, der skal skæres, skal være renset ordentligt af. Selv om de skriver i reklamerne, at man kan skære i stort set hvad som helst, så gælder det ikke malede flader. Jeg har stadig til gode at se, om rust er OK.
Det sidste problem jeg skal have løst er belysningen. Det kan være svært at se gennem svejsebrillerne, om der er skåret helt igennem. En eller anden form for underlys må kunne afhjælpe det problem. Det kunne fx. være en hvidmalet plade på gulvet, der er belyst fra en lampe, der er anbragt uden for sprøjte-zonen.
Selv om jeg er helt og aldeles nybegynder, så kan jeg allerede nu lave et betydeligt bedre snit med plasmaskæreren, end jeg nogen sinde har lavet med vinkelsliberen, og den fart den skærer med kan en vinkelsliber slet ikke komme i nærheden af. Det er et genialt stykke værktøj.
Martin: Hvad angår røg, så opdagede jeg ingen. Stod med en åben kælderdør og skar i stål, det er muligt at aluminium vil opføre sig anderledes. (Det kan jo også være de mange daglige cigaretter, der har snuppet lugtesansen).