Forfatter Emne: 230V motor - egnet til frekvensomformer?  (Læst 18242 gange)

Bjørn H.

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 62
230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Dato: Marts 23, 2020, 22:11:21 »
er ved at renovere en fin, lille italiensk boremaskine - Rosa - nærmest en printboremaskine.
mit spørgsmål: er denne motor egnet til drift med frekvensomformer? (se billede af skilt)

Tommy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1794
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #1 Dato: Marts 24, 2020, 13:12:24 »
Det kan du sagtens.
De fleste frekvensomformere, som sælges som "220V" har en fase ind og tre ud med 220 V mellem hver. Det vil jeg mene, at du fint kan bruge - men chek det ;) jeg er i tvivl om, hvad frekvensomformeren siger til "skæv" belastning. Ellers skal du have en med en fase ind og en ud.
« Senest Redigeret: Marts 24, 2020, 13:19:32 af Tommy »
Mvh. Tommy
Der skriver, som kvinder taler- Lidt hurtigere end hjernen kan følge med til. ;-)

System i rodet er bedre end rod i systemet.

ibot

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 227
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #2 Dato: Marts 24, 2020, 15:08:37 »
Det går fint.
Jeg har en lille OMGD5, som er en klon af en Rosa, - eller omvendt.
Den har jeg forsynet med en Mitsubishi frekvensomformer, der får 230V ind og giver tre faser ud.
Jeg forsøger at vedlægge en OMGD5-manual.
Størrelsen er lige i overkanten. Er pakket til rar-fil og omdøbt til doc for at tækkes dette forums regler for upload.
Omdøb til rar og pak ud.
Har vist også en Rosa-manual i papir, jeg kan scanne, hvis interesse.

Hilsen
ibot

Bjørn H.

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 62
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #3 Dato: Marts 24, 2020, 15:46:30 »
Det går fint.
Jeg har en lille OMGD5, som er en klon af en Rosa, - eller omvendt.
Den har jeg forsynet med en Mitsubishi frekvensomformer, der får 230V ind og giver tre faser ud.
Jeg forsøger at vedlægge en OMGD5-manual.
Størrelsen er lige i overkanten. Er pakket til rar-fil og omdøbt til doc for at tækkes dette forums regler for upload.
Omdøb til rar og pak ud.
Har vist også en Rosa-manual i papir, jeg kan scanne, hvis interesse.

Hilsen
ibot

ibot> det ville jeg fandme blive glad for!
Tak!
« Senest Redigeret: Marts 24, 2020, 15:50:09 af Bjørn H. »

Bjørn H.

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 62
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #4 Dato: Marts 24, 2020, 15:48:20 »
tak for svar - holder jer opdateret

RH

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1382
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #5 Dato: Marts 24, 2020, 15:54:53 »
Kan du komme til klemmekassen, og se om laskerne kan flyttes?

Synes normalt at der står 230/400v hvis motoren kan det.
Og har ellers kun set omformere der kan sende 3x220v ud. 
Har aldrig set en der kan levere én fase og én nul..

Bjørn H.

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 62
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #6 Dato: Marts 24, 2020, 16:03:57 »
den originale 400v to-hastigheds "Magneti Marelli" motor ligger i jernkassen på vores genbrugsplads -
den 230 v motor jeg vil bruge er fra mit gamle-gamle job hvor vi brugte dem til blæserdrift. (lækkert lydsvag og nul vibrationer)
mit problem er at jeg er spejl-blank -  -virkelig højglanspoleret blank, når det gælder el.
« Senest Redigeret: Marts 24, 2020, 19:28:20 af Bjørn H. »

Tommy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1794
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #7 Dato: Marts 24, 2020, 16:30:50 »
Kan du komme til klemmekassen, og se om laskerne kan flyttes?

Synes normalt at der står 230/400v hvis motoren kan det.
Og har ellers kun set omformere der kan sende 3x220v ud. 
Har aldrig set en der kan levere én fase og én nul..

RH Hvilke lasker ville du flytte i en 1 faset motor [quest] ;)
Mvh. Tommy
Der skriver, som kvinder taler- Lidt hurtigere end hjernen kan følge med til. ;-)

System i rodet er bedre end rod i systemet.

jens

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 2621
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #8 Dato: Marts 24, 2020, 18:28:04 »
Asynkron, motorerne er altid 3 fasede, når de køre 230 volt er fase og Nul de to faser, den tredje fase  laves via en kondensator. https://dan.wikitrans.net/Asynkronmotor
Hvis du vælger en frekvensomformer til 230 volt ind, vil den altid  sende 3 x 230 volt ud.
Vælger du en frekvensomformer til 3x400 volt ind, skal du ind i opsætningen for at få den til at levere 3x230 volt ud.
Husk altid at skille tingene ad.

RH

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1382
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #9 Dato: Marts 24, 2020, 18:59:42 »
Hvordan ser en 1 faset motor ud Tommy?

Jeg har aldrig set dem udført andet som Jens skriver, asynkron.

Ellers kun som motore med kul.

Men jeg er bestemt ikke elektriker. Så der er også her meget jeg ikke ved

Tommy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1794
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #10 Dato: Marts 24, 2020, 20:14:45 »
 ;D Nej der var jeg sgu lige hurtig nok. ;D 8) Tror I ikke, at det er en gammel børstemotor ;)

Tjek lige min underskrift. ;D ;D ;D



Mvh. Tommy
Der skriver, som kvinder taler- Lidt hurtigere end hjernen kan følge med til. ;-)

System i rodet er bedre end rod i systemet.

ibot

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 227
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #11 Dato: Marts 24, 2020, 20:29:53 »
Nu havde jeg ikke lige opfattet, at den fine boremaskine havde fået ny motor.
Og havde ikke lige set 1-tallet ud for faseangivelsen.
Så er der muligvis tale om en motor, der er fremstillet med en hjælpevikling til kondensatordrift.
Hjælpeviklingen er sandsynligvis ikke dimensioneret, så motoren i stedet for kondensatordrift kan tåle at blive kørt på 3 faser.
Desuden ser jeg nu, at der står isoleringsklasse E.
Til drift med en frekvensomformer anbefales normalt isoleringsklasse F, fordi outputtet fra frekvensomformeren ikke er en pæn jævn sinus,
men indeholder spikes, som en normal gammeldags isoleret motor ikke garanteres at tåle i længden. (De gør det ofte alligevel.)
Jeg ville nok enten køre motoren som den er født til, eller finde en anden, der er fremstillet til 3 fasedrift samt isoleringsklasse F.

Så vidt jeg kan se, kan boremaskinen med de tre standardstørrelser af remskiver køre 6 hastigheder, fra 3000 o.m. til 18.000 o.m.
Jeg har set, at nogen fremstiller en større remskive eller en "bøsning", som monteres udenpå den oprindelige remskive på borespindelsiden for at få en lavere omdrejningshastighed.

Ibot

Tommy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1794
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #12 Dato: Marts 24, 2020, 20:41:18 »
Vælger du en frekvensomformer til 3x400 volt ind, skal du ind i opsætningen for at få den til at levere 3x230 volt ud.

Det er altså ikke for at kværulere oven på en kvajefejl. ;D
Men kan man det Jens [quest]
« Senest Redigeret: Marts 24, 2020, 20:52:10 af Tommy »
Mvh. Tommy
Der skriver, som kvinder taler- Lidt hurtigere end hjernen kan følge med til. ;-)

System i rodet er bedre end rod i systemet.

jens

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 2621
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #13 Dato: Marts 24, 2020, 21:37:09 »
Nu har jeg mest rodet med Danfoss Vlt 2800, der kan man vælge udgangsspændingen, om det er tilfældet med alle frekvensomformere ved jeg ikke.
(det er kun dem med 400 volt ind, man kan vælge, er det en med 230 volt ind, kan man ikke gå op i volt)
Sakset fra manualen
Husk altid at skille tingene ad.

jens

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 2621
Sv: 230V motor - egnet til frekvensomformer?
« Svar #14 Dato: Marts 24, 2020, 21:43:02 »
Nu havde jeg ikke lige opfattet, at den fine boremaskine havde fået ny motor.
Og havde ikke lige set 1-tallet ud for faseangivelsen.
Så er der muligvis tale om en motor, der er fremstillet med en hjælpevikling til kondensatordrift.
Hjælpeviklingen er sandsynligvis ikke dimensioneret, så motoren i stedet for kondensatordrift kan tåle at blive kørt på 3 faser.

Ibot

De motorer jeg har set med hjælpevikling, er det kun for at forøge startmomentet, viklingen slås så fra med en slyngkobling, når motoren er oppe i fart, er det sådan en er der 2 kondensatorer, en start og en drift.

Men ikke noget jeg har det store indblik i  ;D
Husk altid at skille tingene ad.